Halkidiki - Sitonija
16/03/2016 Tekst ažuriran 10/01/2023 Iskustva 0

Sitonija je idealan izbor za ljubitelje lepih plaža i aktivnog odmora koji vole da obilaze i upoznaju nove oblasti, ali i za porodice sa decom. Obala Sitonije je duga više od 300 kilometara i okružuju je tri planine – Meliton, Peklaru i Itamos. Na Sitoniji se mogu videti živopisne male luke, brojna ribarska sela, usamljene plaže i kolorit različitih boja.


Sitonija je srednje poluostrvo tj. prst Halkidikija, manje razvijeno od komercijalnije Kasandre. Obala Sitonije je raznovrsnija, postoje brojne uvale i atraktivni zalivi. Kao i Kasandra, i Sitonija je prekrivena borovom šumom, ali je generalno brdovitija .


Putevi na Sitoniji su dobri, ali javni prevoz je neujednačen pa imajte na umu da će vam biti potreban automobil. Na putevima uglavnom nema gužve osim vikendom kada Grci iz Soluna i drugih gradova idu prema moru. 
 

Pored puteva se nalaze košnice, jer je Sitonija veliki proizvođač meda. Sitonija je poznata po svom medu, koji se najviše proizvodi u oblasti Nikitija. Motociklistima se savetuje da stave nešto preko usta i naočare za sunce ili vid da bi izbegli "sudar" sa pčelama. 


Zapadna obala Sitonije

Zapadna obala Sitonije je komercijalizovanija od istočne sa dugim i širokim plažamai lepim peskom.

Putevi su dobri i do svih mesta se može doći relativno lako, 
 

Gerakini

Gerakini leži oko 20km od Nea Maudanije i 75km od Soluna. Glavna plaža je duga sa zlatnim peskom. Postoji napušteni rudnik na jednom kraju plaže, ostatak iz perioda kada je ovde bilo samo seoce za radnike u rudniku granulata. Letovalište se razvilo 1960-ih godina, a sada ima hiljade posetilaca svake godine, mnogo hotela, apartmana, čak i kamp. Ipak, mesto nije uništeno razvojem turizma.
Njegova lokacija je idealna za one koji na letovanju uživaju u pravom odmoru bez velike gužve i pompe.


Psakoudia

Malo letovalište Psakoudia nekada je bila luka za stari kamenolom, a danas je glavno zanimanje oko 200 stanovnika turizam. Psakoudia leži južno od Gerakinija i ima nekoliko većih hotela i dosta privatnih vila i apartmana, koji su uglavnom smešteni pored ili nedaleko od mora.


Letovalište Psakoudia je moderno, uglavnom razvijeno 1970-ih i 80-ih kao namenski građeno hotelsko letovalište. Postoji nekoliko restorana i kafića koji podmiruju potrebe posetilaca koji mogu da dostignu broj od 4.000 u špicu sezone. Plaža Psakoudia je čista i peskovita, sa više barova sa ležaljkama. Postoje sportovi na vodi i odbojka na plaži. Psakoudia ima dobar izbor restorana, picerija i kafića duž obale, a takođe i minimarkete.

Iznad Psakoudia ka kopnu je staro tradicionalno selo Ormilia koje možete posetiti i videti atraktivne, tradicionalne kuće i uske ulice.


Metamorfosi

Metamorfosi je malo letovalište južno od Psakoudia i oko 100 km od Soluna. Sagrađeno je na padini prekrivenoj borovima. Ovde su intenzivno građeni manji hoteli i apartmani, ali većina smeštaja je okružena borovim drvećem.


Plaža Metamorfosi je prošarana stenama koje izbijaju iz peska i borovima koji daju dosta prirodnog hlada.


Mesto ima oko 600 stalnih stanovnika, ali taj broj poraste i do nekoliko hiljada leti. Postoji nekoliko taverni i kafea, mini marketi koji izlaze u susret potrebama letnjih posetilaca kao i nekoliko radnji sa suvenirima i kamping u blizini.


Nikiti 

Mesto Nikiti smešteno je iza zaliva Metamorfosija i jedno je od najstarijih sela na Halkidikiju sa istorijom koja datira od pre 700 godina. Stari Nikiti je pun tradicionalnih kamenih kuća. Pijaca je otvorena svakog petka ujutru i tu se prodaju lokalni proizvodi, uključujući poznati med. Crkva Svetog Nikole datira iz 1867, a postoje i ruševine crkvice iz 16.-og veka koja ima freske iz tog perioda. 


Plaža u Nikitiju je duga i peščano-šljunkovita, sa blagim nagibom u more. Ležaljki i suncobrana ima dovoljno. Postoji više marketa, restorana, barova i kafića u mestu. Južno od Nikitija su male, peskovite plaže Kalogria beach, Elia beach i Lagomandra beach.


Pročitajte tekst Nikiti iskrena iskustva i utisci turista sa letovanja.


Neos Marmaras

Neos Marmaras je jedno od najpopularnijih letovališta na Sitoniji.
Centar mesta je prilično živ sa mnogo taverni, restorana, kafića, barova i radnji. Ima takođe i dosta marketa i uobičajenih prodavnica suvenira i poklona.


Klubovi i kafići su otvoreni do kasno u noć, ali ne previše bučni. U moru preko puta Neos Marmarasa se nalazi nenaseljeno ostrvce Kefilos (Kornjačino ostrvo), a postoji i dosta mesta za šetnju. Oko 6km dalje leži predivno staro mesto Partenonas, sa uskim uličicama i dobro očuvanim kamenim tradicionalnim kućicama.


Porto Karas

Porto Karas je izgrađen od strane veoma bogatog grčkog biznismena kao privatno letovalište za oko 3.000 gostiju, sa svojom sopstvenom marinom za jahte, pozorištem koje prima 4.500 ljudi, sportskim centrom i vinogradima. Zemlja je rasprodata nakon njegove smrti i Porto Karas je sada samostalni turistički kompleks odmarališta sa tri velika luksuzna hotela na području od 18km. Tu se održavao samit lidera Evropske Unije 2003. godine.


Nizovi ležaljki se ređaju na lepom belom pesku koji se pruža sa svake strane zaliva sve do marine za jahte. Većina ove oblasti je takođe prirodni rezervat. Rezevat je u posedu jednog od hotela, ali je otvoren za posetioce koji mogu da prošetaju do mora putem koji je zatvoren za saobraćaj.

Veštačka jezera su napravljena na kopnu, a takođe postoji i golf teren. 


Toroni

Toroni se nalazi na jugozapadnoj obali Sitonije, južno od Porto Karasa i oko 130km od Soluna. Toroni ima lepu plažu sa finim zlatnim peskom, oko 2km dugačku. Plaža je duga, peskovita i široka sa plićacima u moru. Automobili se mogu parkirati pored. Veći deo Toronija je sada prepušten malim hotelima i kompleksima apartmana. Taverne i kafići kao i mini marketi postoje.

Na severu Toronija se nalazi velika peskovita plaža Tristinika, koju zovu i Aretes. 


Porto Koufo

Porto Koufo je najjužnije mesto na Sitoniji, smešteno na vrhu velikog zatvorenog zaliva. 
Kufo je grčka reč „gluv“ i mesto je ime dobilo zbog toga što je u II svetskom ratu bilo dobro zaštićeno pa su seljaci imali običaj da kažu da ne mogu da čuju more. 

U septembru Porto Koufo je domaćin festivala pecanja tune.
 


Istočna obala Sitonije

Istočna obala Sitonije je malo šira od zapadne. U ovom delu postoji mnogo dobrih plaža, ali je pesak na njima drugačiji nego na zapadu. Morski vetrovi ponekad čine talase malo većim na istočnoj strani što nije toliko sjajno za decu ili one koji se sunčaju, iako ima mnogo zaklonjenih zaliva sa plitkim morem. 


Najbolje plaže istočne obale su na severu između Vurvurua i Sartija, u mnogim lepim zalivima. Kampovanje je veoma popularno svuda na poluostrvu, ali najviše na istoku.


Agios Nikolaos

Mesto unutar kopna Agios Nikolaos označava početak istočne Sitonije i smešteno je oko 110km od Soluna, u brdima iznad oblasti mesta Ormos Panagias. Agios Nikolaos je tradicionalno brdsko selo od kamenih kuća i kaldrmisanih ulica, kojim dominira glavni trg sa fontanom. Trg je okružen kafićima i tavernama i popularno je mesto, naročito uveče.


Ostatak sela je poznat po kućama iz 19.-og veka sa impresivnim drvenim balkonima i dvema lepim crkvama posvećenim Svetom Đorđu i Svetoj Paraskevi. U ravnicama istočno i jugoistočno od Agios Nikolasa su plantaže maslina i južnog voća. Na jugu se planina Itamos uzdiže iz borove šume dok su na severu uglavnom šume sa uzgajalištima maslina i polja na nižim brdima.


Oblast Agios Nikolaos je dobro poznata po vinu, medu i maslinovom ulju kao i proizvodnji lokalnog pića „Tsipouro“. Selo je prilično veliko, sa oko 2.500 stalnih stanovnika, a pored uobičajenih kafića, taverni i radnji sa suvenirima, tu je i pošta, minimarketi, zdravstveni centar, apoteke... Svakodnevno postoji autobuska veza sa Solunom, Sartijem, Poligirosom i Nea Maudanjom – oko tri autobusa dnevno leti, nešto ređe zimi. Ormos Panagias je udaljen samo 2.5km od Agios Nikolaosa i odavde kreću izleti na Svetu Goru kao i polasci na ostrvce Amuliani.

Nedaleko od Agios Nikolaosa nalazi se i plaža Salonikiou beach ili Akti Salonikiou.


Ormos Panagias

Ormos Panagias je mala ribarska luka sa velikim brojem dobrih i popularnih plaža u blizini. Nalazi se oko 2.5km od mesta Agios Nikolaos i malu luku koriste lokalni ribari, a služi i za dnevna krstarenja oko planine Atos i posete ostrvcu Amuliani, kao i mestu preko puta zaliva - Uranopolisu. Postoji nekoliko prijatnih taverni i kafića oko luke i duž plaže. 
U blizini se nalazi nekoliko peskovitih plaža od kojih je među najboljim Lagonisi i Trani Amuda beach.


Vourvourou

Vourvourou ili Vurvuru je popularno mesto za odmor na istočnoj obali Sitonije udaljeno oko 120km od Soluna. Sa obe strane puta koji vodi kroz mesto su novoizgrađene vile. U Vurvuru postoje apartmani i mali privatni hoteli - turistički objekti uobičajeni za popularno letovalište, kao i minimarketi i radnje, kafići, taverne, restorani i picerije.


Duga plaža u Vurvuru doseže do uskog poluostrva Ksifara i dalje do izolovanog zaliva Karidi. Na Karidi plaži ima malo hlada i postoji kantina sa pićem i fast food-om.
Sam Vourvourou ima nekoliko malih zaliva koji su relativno mirni, čak i u glavnoj letnjoj sezoni. Ipak, na Karidi plaži može biti gužve, naročito u avgustu. More na Karidi je veoma plitko tako da je idealno za porodice sa malom decom. Može se ići metrima duboko u vodu, a da ne postane duboko. Koralni reljef dalje od obale je odličan za ronioce.


Preko puta Vurvurua postoji devet ostrvaca. Neka, kao što je najveće Diaporos, čak imaju svoje sopstvene male peskovite plaže. Iza glavne plaže Vurvurua je laguna Livari, izdvojena od mora dugom peskovitom plažom. Iza glavnog puta i mesta je planina Itamos na kojoj postoje mnoge pešačke staze kroz borove šume na padini sa divnim pogledom na zaliv i planinu Atos koja se nalazi preko puta zaliva.


Armenistis

Plaža Armenistis je nekada bila tiha, peskovita plaža okružena borovom šumom na istočnoj obali oko 130km od Soluna. Sada se na njoj nalazi jedan od najvećih kampova u Evropi. Organizovani kamp-centar je turistička atrakcija sam po sebi. Armenistis kamping ima medicinski centar, supermarkete, kioske, bankomate, čak i bioskop. Plaža Armenistis je duga, peskovita plaža, i jedna je od najlepših plaža na Sitoniji.


Pesak je dobar i plaža je zaštićena od vetra, za razliku od nekih drugih plaža na istočnoj obali. Plitka voda je pogodna za decu. Veliki bar na plaži u centru plaže pretvara se u muzički bar noću, a ponekad se pored njega postavlja bina gde nastupaju bendovi.


Platanitsi

Plaža Platanitsi je duga i široka, sa peskom i veoma plitkim morem i mestom za kampovanje koje se pruža duž većeg dela obale među drvećem. Plaža je veoma tiha većim delom godine, ali zna da bude prilična gužva u avgustu kada Grci uzimaju godišnje odmore. 


Portokali beach

Postoji nekoliko malih zaliva severno od Platanitsija koji su omiljeni među turistima. Najpopularnija plaža i zaliv je Portokali beach koja je mala, ali veoma atraktivna plaža sa tirkizno-plavim morem. Ako ste spremni da se penjete uz stene, morem možete doći do susedne plaže Kavourotripes, neverovatne lepe plaže sa glatkim belim stenama i čudnim potezima peska. To je nekada bila „nezvanična nudistička“ plaža. Do obe plaže se može doći sa glavnog puta gde postoje saobraćajni znaci koji vas usmeravaju do plaža.


Sarti

Sarti je jedno od najpopularnijih mesta na istočnoj obali Sitonije, oko 140km od Soluna. Sarti je danas u velikoj meri mesto sa mnoštvom malih privatnih hotela i kompleksa apartmana za turiste, kao i mesta za kampovanje.

Uske ulice su pune minimarketa i pekara, kafeterija i restorana. Na šetalištu pored plaže takođe postoji mnogo taverni i restorana sa pogledom na poluostrvo Atos. Po vedrom danu možete čak razaznati neke od manastira smeštenih na padinama brda.

Plaža u Sartiju je duga, peščana i vrlo je lepa iako povetarac često može uzburkati more. Stena ima na oba kraja plaže, a ima i nekoliko malih zaliva i severno i južno koje privlače nudiste. 


Pročitajte utiske turista u tekstu Sarti iskustva i mišljenja turista.


Sikia

Mesto Sikia leži jugoistočno, oko 160km od Soluna, i podeljeno je na selo unutar kopna i plažu Paralia Sikia. Selo na brdu je prilično veliko, sa populacijom od oko 3.000 stalnih stanovnika, brdima i borovom šumom. Oblast Sikie je nekada bila u posedu manastira planine Atos i velika imanja su nekada finansijski podržavala manastire. Danas lokalno stanovništvo živi od turizma, poljoprivrede i pecanja.


Sikia je staro selo, u velikoj meri očuvano kao što je bilo u 19.-om veku. U centru sela je crkva Svete Anastasije koja je spaljivana nekoliko puta pre rekonstrukcije 1860, a pored nje je stara škola koja datira iz 1870. i jedna je od najstarijih školskih zgrada na Halkidikiju.

Plaža Sikia je prostrana peskovitsa plaža i većinom neorganizovana - bez barova. 

Sikia je popularno mesto za kampovanje i ima bar šest kampova u oblasti. Pored plaže postoje dve velike vetrenjače koje su sagrađene u 19-om veku. Druge male plaže u zalivima oko zaliva su Kriaritsi, Klimataria, Linaraki i Agrida – na koje je dobro otići ukoliko želite da se osamite. Na nekima ima profesionalnih kampera. 


Kalamitsi

Najjužnije letovalište na istočnoj obali poluostrva Sitonije je Kalamitsi, oko 160km od Soluna. Kalamitsi je smešten u duplom zalivu sa malim ostrvcetom u moru. To je veoma lepa lokacija sa nekoliko ostrvaca oko zaliva, od kojih mnoga imaju male i zaklonjene peskovite uvale.

Glavni Kalamitsi zaliv je veoma atraktivan, pesak je mekan i beo kao što ćete retko naći na poluostrvu. 
 

Severna plaža je plitka i u obliku polumeseca sa kućama i blokovima apartmana. Kako je ovaj deo poluostrva Sitonija mnogo manje razvijen, manje je izbora kada je u pitanju hrana, piće i šoping, ali se to nadoknađuje mirnijim okruženjem. Kalamitsi je takođe omiljen kod Grka tako da na južnoj plaži ume da bude prilična gužva vikendima.


Smeštaj na Sitoniji

Na Sitoniji postoji veliki izbor smeštaja za porodice sa decom, parove i prijatelje koji žele da letuju u društvu. 

Postoji veliki izbor različitih opcija za sve vrste budžeta: luksuzniji smeštaji sa bazenom kao i jeftiniji apartmani sa osnovnim komforom koji mogu biti povoljniji za one sa skromnijim budžetom.


Želite da letujete na Sitoniji? Pogledajte našu ponudu za smeštaj na Sitoniji.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu