Grčka je spremna da snosi troškove turista za koje se ispostavi da su zaraženi
02/06/2020 Iskustva 2

Grčka vlada je spremna da snosi troškove za one turiste za koje se tokom boravka u Grčkoj ispostavi da su pozitivni na koronavirus, izjavio je u ponedeljak vladin portparol Stelios Petsas. Ovi turisti će biti smešteni u hotelima, a troškovi će ići na teret Grčke, dodao je.

"To smo radili ranije i nastavićemo i dalje", rekao je tokom konferencije za novinare.

Petsas je dodao da od zatvaranja granica Grčka plaća smeštaj onima koji dolaze u zemlju i moraju da ostanu u karantinu.

"Hiljade ljudi prošlo je kroz karantin", naglasio je podsećajući da se testovi na COVID-19 već obavljaju na Međunarodnom aerodromu u Atini, da se posetioci zadržavaju u hotelu jednu noć dok ne dobiju rezultate testa, a zatim u zavisnosti od rezultata koji imaju mogu ostati u opuštenom 7-dnevnom karantinu ili pod strogim nadzorom 14 dana, ako su pozitivni.

„Nastavićemo tako, s jednom razlikom. Očekujemo daleko manji broj slučajeva zaraze i čak se nadamo da ih neće ni biti, jer broj zaraženih u evropskim zemljama iz kojih očekujemo turiste opada", rekao je vladin portparol.

Naš cilj je da osiguramo maksimalnu sigurnost za stanovnike i turiste“, rekao je Petsas. Međutim, nije objasnio hoće li grčka država platiti i hranu i lekove, prenosi portal Keeptalkinggreece.com

Turisti iz Srbije od 15. juna mogu boraviti u Grčkoj bez testa i karantina

Ministarstvo turizma Grčke objavilo je nedavno spisak zemalja za čije posetioce će Grčka otvoriti granice od 15. juna. Posetioci iz ovih zemalja među kojima se nalazi i Srbija, neće biti testirani na Covid-19 i neće biti u karantinu.

OVDE pogledajte listu zemalja koje mogu ući u Grčku u prvoj fazi od 15. juna.

Pojedini posetioci biće nasumično testirani.

Grčka uprava civilnog vazduhoplovstva produžila je u ponedeljak, 1. juna, zabranu letova iz sedam zemalja kao i za ulazak neevropskih državljana, a istovremeno je produžila i obavezan karantin za putnike koji ulaze u Grčku u junu.

Karantin

Mera obaveznog predostrožnog karantina za putnike svih nacionalnosti koji stižu u Grčku sa svih međunarodnih odredišta produžava se do 23:59 u utorak, 30. juna 2020.

Podeljena je u dve faze:

Od ponedeljka, 15. juna, nastaviće se praksa obaveznog testiranja i karantina za putnike koji dolaze iz zemalja visokog rizika prenosa Covid-19. Lista se stalno ažurira.

Državljani svih ostalih zemalja biće prihvaćeni bez ograničenja, ali mogu biti podvrgnuti nasumičnom testiranju po dolasku, jer će određen broj putnika na svim letovima obaviti test.

Do nedelje, 14. juna na snazi je privremena zabrana letova za/iz Grčke sedam zemalja. Ove zemlje su: Italija, Španija, Holandija, Velika Britanija, Albanija, Turska i Severna Makedonija.

Državljani koji nisu članovi EU

Zabrana ulaska građana koji nisu članovi EU ostaje na snazi do 15. juna 2020. godine.

Sledeći izuzeci važe: članovi porodica evropskih državljana, državljani šengenskih zemalja, zdravstveno osoblje, državljani trećih zemalja koji imaju dugoročnu vizu neke evropske zemlje i šengensku vizu, vladini službenici, diplomate, vojno osoblje, tranzitno humanitarno osoblje, posade aviona i oni koji nisu evropski državljani, ali su od grčkog konzulata dobili dozvolu za putovanje.

Severna Makedonija - otvaranje granica za sada odloženo

U protekla 24 sata u Severnoj Makedoniji je zabeležen najveći broj obolelih od korona virusa od početka februara, nakon što su ublažene neke restriktivne mere i otvoreni su restorani i kafići.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče saopštio je juče da je u proteklom danu registrovano 89 novih slučajeva Covid-19, a preminulo je još sedam ljudi.

Zbog naglog povećanja broja obolelih biće odloženo najavljeno otvaranje granica, rekao je Filipče. On je istakao da će ponovo biti vraćene sve mere ukoliko do kraja nedelje ne dođe do značajnog pada broja novoobolelih.

Ukoliko granice Severne Makedonije ostanu zatvorene za turiste od 15. juna, turisti će u Grčku moći da putuju preko Bugarske.

Napiši komentar
3235 mirjana milenković   10/06/2020
Koliko vidim, teško da ćemo u Grčku ovog leta...pa šta je ovo ljudi? Kakva žarišta više? Poludećemo!
3236 Žarko Vasić   12/06/2020
Mogli bi neku novu vest, proverenu, o stanju putovanja, vremenu otvaranja granica itd...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu