Grčka je spremna da prihvati strane turiste od 1. jula
17/05/2020 Tekst ažuriran 21/05/2020 Iskustva 2

„Grčka je spremna da prihvati strane turiste od 1. jula 2020. pod uslovom da se tok pandemije razvija u dobrom pravcu“.

Ovim rečima obratio se premijer Grčke Kiriakos Mitsotakis, prenosi portal Keep Talking Greece. Ostalo je pitanje, hoće li Grčka otvoriti svoje granice samo za državljane EU ili će se to odnositi i za državljane trećih zemalja.

„Ako stvari budu tekle po planovima, otvorićemo granice 1. jula, prema protokolu koji će odgovarati i onima koji žele da putuju, a i našoj turističkoj industriji“, rekao je Mitsotakis kasno u četvrtak tokom konferencije koju je organizovao Boston Consulting Group.

Objašnjavajući kako je zemlja uspela da se izbori sa pandemijom koronavirusa, Mitsotakis je rekao da je Grčka dve nedelje ispred većine evropskih zemalja u odlučujućim akcijama za borbu protiv pandemije Covid-19.

„Što bolje upravljate zdravstvenom krizom, brže će oživeti ekonomija“, podvukao je.

Državni ministar Giorgos Gerapatritis uverio je da Grčka ima vremena od 45 dana da ojača zdravstveni sistem na turističkim destinacijama.

Tom prilikom je naglasio da će Grčka „od 1. jula moći da prima strane posetioce pod uslovima koji obezbeđuju zdravstvenu sigurnost svih nas“.

Vredi napomenuti da je državljanima koji nisu članovi EU, uz izuzetak iz porodičnih ili radnih razloga, zabranjen ulazak u Grčku do 18. maja. Evropska komisija je preporučila da zabrana bude produžena još 30 dana, ali Grčka još uvek nije zauzela stav po tom pitanju. Najava se očekuje tokom narednih dana.

Prema medijskim izvorima, let iz zemalja sa sličnim epidemiološkim profilom kao što je Grčka, imaće drugačija pravila nego iz zemalja sa visokim brojem infekcija.

Grčka je produžila zabranu letova za 7 zemalja koje nisu članice EU

Grčka je u petak popodne produžila zabranu letova za i iz sedam evropskih zemalja, dok će svim međunarodnim letovima biti dozvoljeno sletanje samo na međunarodnom aerodromu u Atini, navodi dalje portal Keep Talking Greece. U isto vreme, zabrana za državljane zemalja koje nisu članice EU ostaje na snazi do kraja maja.

Prema saopštenju Uprave civilnog vazduhoplovstva, zabrana leta odnosi se na one iz Grčke u i iz Italije, Španije, Velike Britanije, Holandije, Turske, Albanije i Severne Makedonije.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA), izdala je 5 novih obaveštenja za zaštitu putnika i građana od pandemije Covid-19:

• Obustava svih putničkih letova za Grčku i iz Grčke za Italiju, Španiju, Veliku Britaniju i Holandiju produžena je do 31. maja 2020. u 23:59

• Privremena zabrana letova za Albaniju i Severnu Makedoniju i iz nje, produžena je do 14. juna 2020. u 23:59

• Zabrana za sve letove prema teritoriji Grčke iz Turske traje do 14. juna 2020. u 23:59

• Samo na atinskom aerodromu „Eleftherios Venizelos“ su dozvoljeni međunarodni letovi, a posebna vazduhoplovna direktiva važi do 31. maja 2020. u 23:59.

• Privremena zabrana ulaska u zemlju neevropskih državljana ostaje na snazi do 31. maja 2020. u 23:59.

• Uprava za civilno vazduhoplovstvo ističe da se očekuje obnavljanje frekvencije domaćih letova od ponedeljka, 18. maja 2020., zbog ukidanja zabrane putovanja u zemlji.

Napominje se da se privremena obustava letova ne odnosi na teretne letove, sanitarne, humanitarne, povratne letove aviona samo sa svojom posadom, državne letove, letove u hitnim slučajevima, vojne letove (ovi letovi ne važe za Tursku), letove Frontex-a, za dopunu goriva, letove za podršku grčkog nacionalnog zdravstvenog sistema kao i letove koji vraćaju grčke državljane.

Izuzeća se takođe odnose i na privremene zabrane ulaska za građane iz neevropskih država: članovi porodica evropskih građana, građani šengenskih zemalja, zdravstveno osoblje, državljani trećih zemalja sa dugoročnim vizama u evropsku i šengensku zemlju, državnim, vojnim i humanitarnim osobljem, posadama aviona i onima koji nisu državljani Evrope, ali su dobili dozvolu za putovanje iz grčkog konzulata.

Šef grčke civilne zaštite Nikos Hardalias rekao je u petak popodne da se očekuje da će upustva za putovanje u Grčku biti objavljena u narednih nekoliko dana.

Napiši komentar
3184 mirjana milenković   21/05/2020
Vidimo se u julu, braćo Grci!
3206 Slađana Živanović   26/05/2020
Koji je tačan datum za početak letovanja za građane Srbije? Turističke agencije Srbije daju informacije za 15.06.2020.g. početak sezone i pritom traže uplate-doplate za sezonu za građane koji su uplatili van-sezonu. Na svim sajtovima grčka info objavljuje se 01.07.2020.g. kao datum početka letovanja. Molim za odgovor, ja sam uplatila za 01.06.2020.g., aranžman koji neće biti realizovan, ponuđena je smena od 20.06.2020.g. sa doplatom u ovom slučaju moje letovanje neće biti realizovano. Još jedno pitanje građanin Srbije koji je boravio u Nemačkoj da li može na letovanje u Grčku, koji su uslovi.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu