Grčka: Novi datumi za otvaranje hotela - od 4. maja ponovo dozvoljeno plivanje u moru
28/04/2020 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 4

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis objavio je tokom popodneva plan prema kojem će restriktivne mere u Grčkoj biti postepeno ukinute. Počevši od 4. maja vladine mere se produžavaju uz olakšice u periodu od narednih 45 dana, odnosno do početka jula.

Plan je zasnovan na pretpostavci da će se građani i dalje pridržavati mera bezbednosti i higijenskih mera, izbegavaće gužve i da neće doći do ponovne pojave Korona virusa.

"Bili smo suočeni sa nevidljivim i lukavim neprijateljem, preduzimali smo neverovatne mere, ekonomija je paralizovana, držali smo se podalje od onih koje volimo i od crkve", rekao je Mitsotakis.

Zahvaljujući zdravstvenim radnicima koji su se borili protiv COVID-19 i građanima koji su se pridržavali ograničenja, naveo je da su danas javne bolnice pojačane sa većim brojem osoblja. Podvukao je da se broj pacijenata sa COVID-19 u bolnicama i jedinicama intenzivne nege stalno smanjuje.

Prve mere ograničenja kretanja u Grčkoj donete su 6. marta sa zatvaranjem škola i preduzeća, dok je od 23. marta građanima dozvoljeno da napuste svoje domove isključivo uz „dozvole za kretanje“. Ograničenja uključujući dozvole za kretanje ostaće na snazi do 4. maja.

Postepeno ublažavanje restriktivnih mera odvijaće se u 7 faza

Postepeno ublažavanje mera ima 7 faza i prvobitno je objavljeno za 4., 11. i 18. maj. Plan za jun biće objavljen 18. maja nakon detaljne procene uticaja virusa na zdravlje opšte populacije.

Pretpostavka je da će se 18. maja mere dodatno ublažiti i da će tada biti najavljeno otvaranje sezonskih smeštajnih objekata.  

Od 4. maja ponovo dozvoljeno plivanje u moru

• Prvo se ukida obaveza posedovanja dozvola za kretanje putem sms-ova ili pisanih dozvola.

• Dozvoljena je rekreacija napolju i u moru (plivanje!). Organizovane plaže otvoriće se kasnije.

• Otvaranje malih prodavnica, frizerskih salona, kozmetičkih salona, knjižara, sportskih prodavnica itd...

• Crkve, ali samo za pojedinačnu molitvu.

• Ograničenja u saobraćaju od jedne do druge regionalne jedinice ostaju na snazi.

11. maj 2020.

• Učenici 3. razreda liceja vratiće se na nastavu. Ostali razredi u liceju i srednjim školama biće otvoreni 18. maja. 

17. i 18. maja 

• Crkve će biti otvorene za javnost, vernicima će biti dozvoljeno da prisustvuju verskim službama po strogim pravilima.

• Potpuno funkcionisanje javnog prevoza

• 18. maja ukidaju se ograničenja u saobraćaju odnosno kretanje iz jedne regionalne jedinice u drugu i u udaljena mesta od mesta boravka. Saobraćaj na ostrvima za sada ostaje dostupan samo za stanovnike ostrva.

1. juna otvaraju se hoteli koji rade tokom cele godine

1. juna, nedelju dana ranije nego što je prethodni put najavljeno, otvaraju se hoteli koji rade tokom svih 12 meseci u godini. 

Takođe i tržni centri i robne kuće. Kafići, barovi, restorani otvaraju se samo za boravak na otvorenom prostoru.

Premijer Mitsotakis je rekao da velika okupljanja poput koncerata i sportskih događaja ovog leta neće biti moguća.

Izjava ministra turizma Grčke u vezi sa otvaranjem hotela za strane turiste

U izjavi medijima ministar turizma Grčke g. Theoharis je rekao da će se hoteli u Grčkoj otvarati postepeno, dok će se unutrašnja ograničenja sigurno ukinuti tokom leta, najkasnije tokom jula. Takođe je dodao da se mora postići dogovor o letovima između različitih zemalja i posebno unutar zemalja EU.

Upitan na koji način će funkcionisati veliki prostori, hotelski lobiji ili plaže, ministar je rekao:

"Objavićemo to u narednim danima. Razgovori između zdravstvenih stručnjaka i eksperata Ministarstva turizma su u toku i narednih dana ćemo ta pravila dovršiti i objaviti. Dogovaramo se o distanciranju kako ne bismo imali prevelike gužve koje su bile uobičajene prethodnih godina, ali istovremeno želimo da obezbedimo istu prijateljsku i zabavnu atmosferu koju ljudi prepoznaju i vole kada dođu u Grčku."

Jeste li zabrinuti? Kako će se osigurati da strani turisti ne prenesu virus lokalnom stanovništvu? Ili da stanovnici gradova ne zaraze stanovnike na ostrvima? Da li će biti karantina?

Ch. Theocharis: "Naravno da karantin nije dobro rešenje. Mora postojati neka vrsta testa o kom razgovaramo sa zdravstvenim stručnjacima, kako bi se moglo putovati. U idealnom slučaju takav dogovor bi trebao biti postignut na evropskom nivou."

Kada će se otvoriti granice za ulaz u Grčku?

"Nadamo se da će Evropska komisija ubrzati razgovore i sporazume za otvaranje granica unutar EU, ali čak i ako se to ne dogodi, spremni smo da uspostavimo sopstvena pravila i, naravno, pokušamo da postignemo sporazum i sa drugim zemljama koje nisu EU".

Kakva su pravila trenutno na snazi? Hoće li postojati zdravstveni pasoš? Kako će se sve odvijati? 

Theocharis: "Sektor zdravstvene tehnologije svake nedelje pronalazi sve bolje dijagnostičke testove. Neprekidni se dogovaramo i o vrstama procedura potrebnih pre putovanja, na aerodromima, u avionu i, naravno, tokom boravka turista kod nas, u zavisnosti od toga šta rade, na plažama, u bazenima, u hotelima, za doručkom itd. Kao što sam rekao, u toku je donošenje tih pravila. Nećemo praviti kompromise ako dođe do povećanja zaraženih virusom Covid 19."

"Uspeli smo da zaštitimo zdravlje naših građana. Zaštitićemo i zdravlje naših posetilaca", dodao je grčki ministar turizma.


Izvor: Keeptalkinggreece.com i Parallaximag.gr

Napiši komentar
3156 Jovica Cvtkovic   28/04/2020
kad mogu sa porodicom da dodjem da se kupam i uzivam?? Mozda pocetkom jula?
3158 Žarko   29/04/2020
Nadam se otvaranju granica 15 Juna.... Bilo bi super....
3159 Vaske   29/04/2020
Mi smo uplatili Polihrono četvrtog Septembra i nadam se odličnom provodu, bože zdravlje !
3161 mirjana milenković   04/05/2020
Nadam se da ću u Grčku u drugoj polovini jula, bez obaveze na izolaciju kad se vratim.... Grci imaju 3 puta manje zaraženih...Braćo Grci, jedva čekam da se vidimo!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu