Gde letovati: Kefalonija ili Lefkada
18/04/2017 Tekst ažuriran 14/02/2024 Iskustva 4


Turisti nas često pitaju gde je bolje letovati, na Kefaloniji ili Lefkadi. Iako će vam se jedno ostrvo možda malo više svideti od drugog, budite sigurni da vas nijedno neće razočarati.


U tekstu koji sledi napisaćemo vam sličnosti i razlike između ova dva tako slična, a opet po mnogo čemu veoma različita ostrva.


Pre svega Kefaloniju i Lefkadu ne treba porediti, jer oba ostrva kriju svoje lepote, a samo od nas samih zavisi da li ćemo ih prepoznati, iskoristiti i znati da uživamo u njima.


I Kefalonija i Lefkada su zaista prelepa ostrva i oba kao takva mogu biti odličan izbor za letovanje ove godine, a kako oba pripadaju Jonskoj obali to vam već dovoljno govori o kakvoj lepoti mora se radi. Oba ostrva su dobar izbor za avanturiste, za one koji spadaju u grupu aktivnih, koji vole da obilaze i istražuju, a da letovanje ne provode na jednoj istoj plaži.


Osnovne karakteristike oba ostrva

Da biste došli do Lefkade prelazite pontonski most koji je besplatan, a do Kefalonije morate uzeti trajekt što povećava troškove letovanja u samom startu.


Lefkada je manja pa se samim tim brže i lakše obilazi, dok je sa druge strane Kefalonija veliko ostrvo, najveće od svih u Jonskom moru. Samim tim što je toliko velika, nudi veći broj zanimljivih atrakcija od Lefkade.


Oba ostrva imaju dobru infrastrukturu puteva. I za Lefkadu i za Kefaloniju potrebno je imati automobil ili ga bar iznajmiti na nekoliko dana.


Na Lefkadi nedostatak automobila možete na neki način kompenzovati skuterom ili lokalnim autobusima (pročitajte ovde kako), dok većina turista smatra da je na Kefaloniji autobuski saobraćaj potpuno neprilagođen njima i da Kefalonija nije ostrvo koje se može obilaziti bez automobila.


Međutim ima i onih koji ne misle da je obilazak Kefalonije bez automobila nemoguć, pročitajte ovde.


Plaže na Kefaloniji i Lefkadi - razlika

Na Lefkadi sve lepe plaže se nalaze na zapadnoj strani, imaju nezaboravnu tirkizno-plavu boju mora, većinom su šljunkovite, ponekad na njima ima jakih talasa, a nekima je pristup kolima otežan. 


Kefalonija nudi različitost plaža i izbor za svakog: i peskovite, i šljunkovite, i stenovite plaže, sa tirkiznom, modrom, svetlo plavom ili zeleno-plavom vodom. Postoje plaže sa plićakom i postepenim ulaskom (odlične za decu), kao i one na kojima je voda duboka već par metara od obale. Postoje duge i prostrane plaže, ali i slatke male uvale. 


Plaže na Kefaloniji su pitomije, uređenije (imaju sadržaje), raznovrsnije su i pristupačnije, a većina ima parking za kola. Kefalonija nudi veći izbor veoma različitih plaža pa ima onih koje će zadovoljiti ukuse odličnih plivača, ali i onih koje će usrećiti decu.


Ostale sličnosti i razlike

Dok je na zapadnoj strani Lefkade jedino urbano mesto pored mora sa dobrom plažom Agios Nikitas, na Kefaloniji je izbor takvih mesta veći.


Lefkada ima manje britanskih i zapadnih turista, dok ih je na Kefaloniji više i uglavnom su to porodice.


Kada su izleti na ostrvu u pitanju, raznovrsnije izlete nudi ipak Lefkada (obilazak mnogih plaža čamcima), dok su na Kefaloniji izleti ovakvog tipa prilično oskudni.


Lefkada je zbog navale turista poslednjih godina postala veoma živo ostrvo dok je na Kefaloniji, koja još uvek odoleva masovnom turizmu, najveći mir i najmanja gužva na plažama od svih Jonskih ostrva.


Ljubitelji Kefalonije kažu da "Kefalonija ima onaj mir koji je Lefkada izgubila".


Pogledajte ako želite naše preporuke za smeštaj na Lefkadi i smeštaj na Kefaloniji!


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.
 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
1325 Marijana Đurić   26/12/2017
Lefkadaaaaaaa uvek!!
1593 Lena Milosevic   06/05/2018
Na Kefaloniji sam bila 3, a na lefkadi 4 puta. Svakako vise predela od kojih zastaje dah ima na Kefaloniji. Ima dosta carobnih plaza na koje se stize samo camcem. 15 dana je bilo malo da se cela obidje iz prvog puta, pa smo otisli ponovo. Naravno, bez auta ste paralisani. Preporucujem da iznajmite camac i obidjete nekoliko prelepih plaza i Itaku. Da skratim pricu, Lefkada je manja i jeftinija. Ako nista drugo, manje cete goriva potrositi vozajuci se od tacke A do tacke B. I naravno, izbegavate celu akciju i gubljenje vremen oko trajekta. Za oba ostrva su potrebni auto ili motor. Skuter ili kvad su mucenje. Ove godine ponovo idem na Kefaaloniju.
1972 Sasa i Dragana Ojkic   27/08/2018
2017 smo letovali na Lefkadi a ove godine 2018 na Kefaloniji.Posve se slazemo sa tekstom koji je zaista lepo objasnio razlike ova dva ostrva.Dodali bi samo na Kefaloniji ni na jednoj plazi ne placate parking za razliku od Lefkae gde se naplacuje na vise plaza.Na Lefkadi smo boravili pocetkom jula a na Kefaloniji sredinom augusta imali smo utisak da su na Lefkadi vece guzve na plazama.U vezi izleta tacno je da je ponuda izleta na Kefaloniji manja. Kefalonija kao vece ostrvo i ima vece mogucnosti nemate ni veliku potrebu po meni za izletima,jer ce te kolima i sami naci toliko toga interesantnog.U svakom slucaju necete pogresiti bilo koje od ovih ostrva da odaberete.Nama se licno vise dopala Kefalonija .
2914 Predrag Pet   29/11/2019
I Lefkada i Kefalonija! Po tri nedelje svako od ostrva, ali ne u istoj sezoni.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu