Egremni i Gialos plaža na Lefkadi posle zemljotresa
06/06/2016 Tekst ažuriran 03/12/2016 Iskustva 0

EGREMNI BEACH i GIALOS - LEFKADA, POSLE ZEMLJOTRESA (24.05.2016.)

 
Na slikama možete videti čoveka koji je do plaže došao spuštajući se niz strme litice i oštećene stepenice, a snimili smo ga čak i dok se kupao u moru.


Od zadnje pristupne tačke gde se više ne može proći kolima zbog oštećenog puta, do plaže se može doći peške i udaljena je oko 1.5 km. Stepenice u nekim delovima postoje, a negde ne, jer su srušene. Nigde na putu iznad plaže ne postoji nijedna rampa koja zabranjuje dalji prolazak, tako da pristup iako onemogućen, nije konkretno zabranjen.

Iako su drugi to već radili, mi nismo bili toliko hrabri da krenemo peške, ali smo je do sada jedini posetili morskim putem.


Koliko god smo pokušavali i na koliko god strana da smo se ovih dana raspitivali, nismo mogli da dobijemo nijednu konkretnu, pouzdanu i tačnu informaciju šta će biti i kada će biti omogućen pristup sa mora i sa puta. Meštani zaista ne znaju, nisu obavešteni i sve njihove izjave su isključivo pretpostavke. Više puta smo se obraćali i gradonačelniku Lefkade lično - g. Drakontaidisu, koji bi trebao biti najbolje upućen u ovu situaciju, ali njegovih odgovora ili nije bilo uopšte ili su bili vrlo neodređeni.

Iako su svi ostali putevi na Lefkadi, oštećeni u zemljotresu u novembru, sanirani i prohodni, kao i pristupi svim ostalim predivnim plažama, naš utisak sa lica mesta je da ova dva puta neće uskoro biti moguće koristiti, a posebno ne ove letnje sezone.


Veći kao i manji brodovi koji su nekada vodili izletnike na ovu plažu, to trenutno ne rade. Sve ostale lokacije na koje vode ostale su iste, osim izbačenih Gialosa i Egremni. Oni, kao i vlasnici manjih turističkih čamaca koji su takođe vršili prevoz na Egremni, se nadaju, veruju i pretpostavljaju da će poseta morskim putem ovim plažama biti moguća već od druge polovine juna. Nemaju zvanično saopštenje, a da li će tako zaista biti videćemo u junu.

Na slikama možete videti da je obala Egremnija u nekim delovima drugačija i uža nego što je bila ranije, međutim ako uporedite slike plaže neposredno posle zemljotresa i sada (posle 6 meseci), primetićete da je svakako šira nego u novembru i takođe prirodnim putem većim svojim delom očišćena od odrona koji je pao na nju. Ukoliko priroda nastavi da radi svoj posao kao i do sada, ova plaža će se i u budućnosti menjati svakako na bolje.


Međutim... po našem objektivnom mišljenju izgrađenom na osnovu onoga što smo videli iz velike blizine, plaža Egremni još uvek nije apsolutno bezbedna i spremna da primi kupače i ne preporučujemo da je posetite peške, dok god ne dobijete od nas zvanično saopštenje za to.


Što se tiče Gialos plaže, boravak na njoj (za razliku od Egremni) nam uliva mnogo više poverenja i ne vidimo nijedan razlog da bi poseta morskim putem brodićima bila zabranjena, jer je ona mnogo većim delom ravna i dosta šira od Egremni, bez strmih litica koji se nadvijaju nad njom, i tokom zemljotresa je pretrpela mnogo manje odrone.


Iako možda ovo i nisu najsrećnije vesti za one koje će ostrvo posetiti prvi put i biti razočarani što će možda ostati uskraćeni za posetu ovim dvema lepoticama, verujte nam na reč da je Lefkadu priroda blagoslovila kilometrima divnog plavog mora kao i ostalim predivnim plažama od kojih neke bukvalno oduzimaju dah: Porto Katsiki, Milos, Kathisma, Pefkoulia, Kavali Kefta, Megali Petra, Agiofili, Amouso, Mikros Gialos, Agios Ioannis...


Nadamo se da se čitamo u junu ili julu ponovo sa mnogo lepšim vestima :)


UPDATE: ovo je zvaničan odgovor za posetioce našeg sajta od gradonačelnika Lefkade g. Kostasa C. Drakontaidisa koji smo danas dobili:

"Izvinite zbog mog engleskog, ali ću dati sve od sebe da vam obezbedim sve potrebne informacije.

Prvo, u ime opštine, uložili smo sve napore da otvorimo puteve prema Gialos i Egremni plaži pre leta, ali na žalost to nije bilo moguće iz mnogo razloga.

Naravno, do ovih plaža nije bezbedno doći peške.

Obe plaže su bezbedne koliko i ostale plaže na istočnoj obali gde takođe postoji mnogo lepih plaža koje su formirane uglavnom kao posledica ranijih zemljotresa i tome duguju svoju lepotu.

To znači da posetioci mogu da uživaju, a da ne budu u opasnosti dok god su oprezni. Posebno na Egremni ili Porto Katsiki plaži, ne treba stajati ili ležati neposredno ispod stena.

Nedavno sam informisan da će brodovi od Nidrija i Vasilikija ka ovim plažama započeti svoje rute krajem juna.

Obavestiću vas ako saznam nešto više i konkretno. Nadam se da sam bio od pomoći.

Kostas C. Drakontaidis"

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu