Centar Atine
20/09/2017 Tekst ažuriran 15/01/2024 Iskustva 0

Atina je naš dom. Grad u koji smo došli zbog ljubavi, na njenim ulicama smo se upoznale i mnogo smo je zavolele. Nije teško voleti grad koju u svakom trenutku može da ti pruži šta god poželiš (dobro, ne može Plazmu ili pljeskavicu, ali uvek se nađe alternativa). Njen centar mnogo volimo, pa smo zato rešile da vam ga predstavimo iz našeg ugla.


Za Atinu slobodno možemo reći da je muzej na otvorenom. I nije tu samo starovekovna prošlost isprepletena s modernom metropolom, već ćete šetajući njenim ulicama primetiti uticaje i drugih naroda, ali i religija. Na Atinu je svaki njen posetilac, meštanin i osvajač ostavio duboki trag. Upravo je to ono što Atinu izdvaja od svih drugih gradova, pa čak i po mnogima neprevaziđenog, Rima. 


Centralni Trg Sintagma po izgledu podseća na nekadašnje komunističke trgove (nama dobro znane), ali on je napravljen mnogo ranije od pomenutog režima. Podigao ga je nemački princ koji je postao prvi grčki novovekovni kralj – Oto I. Upravo tu se nalazi i čuveni Grčki parlament gde je i jedna od glavnih atrakcija Atine, a to su čuveni evnozi i njihova smena straže. U lepoti ovog trga i njegovoj okolini možete uživati, ako se popnete na poslednji sprat kafića Public koji se nalazi na samamom trgu. Da ne bude zabune, Public je i poznata grčka prodavnica s knjigama i stvarima za razne hobije, ali na centralnom trgu oni pored radnje imaju i kafić-restoran. Naravno, da to nije jedina krovna bašta, ali baš ta je nama najmilija. 


Pored Parlamenta nalazi vam se i Nacionalna bašta Atine u čijoj lepoti će uživati i najveći sitničari. Slobodno možemo reći da je to zelena oaza u toni asfalta. Nije bitno da li vas je iscrpela letnja žega, jesen vam zasivila dan, zima vam promrzla uši ili vas proleće umorilo od beskrajne šetnje, ova bašta će vam uvek prijati. 


Ako se od Sintagme uputite niz Ermou ulicu (a paralelna ulica s njom je Karađorđa Srpskog) stići ćete do Monastiraki trga koji je prepun prodavnicama s raznim đakonijama i tavernama. Omiljeno mesto svakog turiste. Upravo s ovog trga mnogi kreću u „pohod“ na čuveni Akropolj ili po povrtaku s istog sednu da se okrepe. Ono što ovde nikako ne trebate da propustite, a to je da pojedete kebab ili giros (ili još bolje  da sednete u tavernu i pojedete kebab u jogurtu) kod čuvenog Tanasisa ( Ο Θανάσης). Treba da znate da je ovo mesto kultno i da ćete verovatno morati da sačekate u redu ne bi li zadovoljili svoja nepca. 


Na Monastirakiju nema mnogo visokih zgrada i to obavezno iskoristite tako što ćete se popeti u neki kafić koji ima baštu na krovu (predlažemo na samom trgu 360 degrees), jer će vam se pružiti neverovatan pogled na samo srce Atine – Akropolj. A kafa? Kafa ne može biti lepša, ako je „začinjena“ pogledom na jedno takvo antičko blago. Dok pijuckate vaš kofeinski napitak i gledate u antički spomenik nećete moći da ne mislite kako ste u gradu koji je izrodio tolike umove i da ste se šetali istim tim ulicama kuda su išle i noge jednog Aristotela, Platona, Sokrata, Likurga i mnogih drugih. Atina, Posejdnon, Zevs... i mnogi drugi antički bogovi vam više neće delovati samo kao deo nekih mitovi i legendi, već ćete čvrsto verovati u njih. 


Neki od vas dolaze u Atinu porodično, s decom. Neki se osećaju mladi i vole svet mašte, dok su treći verovatno zaboravili kako je čaroban svet bajki. U bilo koju grupu da spadate, u blizini Monastiraki trga nalazi se i jedna poslastičarnica Little Kook koju obavezno morate da posetite. Verujte nam, osećate se ko da ste otišli u Diznilend i ako ste stariji, vratiće vas u detinjstvo i neke stare želje će vam biti ispunjene, a srce puno. 


Dok se šetate Plakom (odmah se nalazi pored Monastirakija) i penjete se ka vrhu – Akropolju, sva vaša čula će uživati u lepoti i spoju prošlih i sadašnjih vremena. Upravo ćete na tom putu naići na jedno mesto tj. stenu do čijeg vrha će vas voditi metalne stepenice (nalazi se tik ispod Akropolja i besplatno je) s koje se pruža fenomenalan pogled na grad koji je star preko 3400 godina. 


Sada da se vratimo na Trg Sintagmu i ako krenete kroz pomenutu Nacionalnu baštu u suprotnom smeru od Parlamenta (tačnije iza njegovih „leđa“) doći ćete do Kalimarmara, stadiona koji je podignut u čast obnavljana Olimpijskih igara. Godine 1896. bio je glavna zvezda obnovljene Olimpijade. Sve blješti od mermera i belila, a ako rešite da kupite kartu i posetite muzej istog, kao i da se prošetate samim stadionom, zagarantovano je da ćete se osećati kao pravi olimpijski pobednik. 


Ako od parlamenta krenete ulicom koja se nalazi sa suprotne strane od Nacionalne bašte naići ćete na veliki broj ambasada, a među njima se nalazi i naša. Mnogima od vas ovo neće mnogo značiti, ali nama koji smo daleko od domovine svaki put kada prođemo pored iste, srce na trenutak zastane i uzdah izađe. 


Ne možemo da vam predstavljamo centar „našeg“ grada, a da vam ne pomenemo metro. Atinski metro je relativno nov, a ono što ga krasi je da su sve iskopine koje su pronađene tokom njegovog iskopavanja ostale na metro stanicama, tako da su iste pretvorene u neku vrstu muzeja. Na svakoj stanici ćete imati izložene eksponate iskopane tokom radova za metro. 


Iskreno se nadamo da će vam naši saveti ulepšati boravak u prestonici Grčke i da ćete i vi, baš kao što smo se i mi našle, upoznati na atinskim ulicama nove prijatelje za ceo život. Od srca vam želimo da vas Atina začara baš kao što je i nas.


~ ~ ~ Još mnogo zanimljivih, korisnih pa i duhovitih tekstova iz "prve ruke" o životu u Grčkoj pronađite na blogu Grčki Kutak.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu