Cene na Tasosu
03/03/2018 Tekst ažuriran 16/04/2024 Iskustva 4

Kako nam se turisti često obraćaju sa željom da saznaju koje su cene na Tasosu, na jednom mestu ćemo navesti sve trenutno dostupne informacije za 2024. godinu.


Naravno, morate imati u vidu da cene na Tasosu uvek mogu da variraju od mesta do mesta, od vrste marketa (neretko manji marketi imaju više cene od većih supermarketa) i da svakako u velikoj meri zavise i od perioda godine kada na ovom ostrvu odlučite da boravite, ali nema nekih velikih odstupanja.


Cene trajekta za ostrvo Tasos

Prvi trošak, posle putarina sa kojim ćete morati da se sretnete, svakako je i plaćanje trajekta za Tasos. Imate mogućnost izbora da putujete ili iz mesta Keramoti ili iz Kavale, s tim što morate znati da upola kraće vozi feribot iz pravca Keramotija. 


Takođe napominjemo da trajekt za Tasos koji kreće iz Keramotija prevozi putnike do glavnog grada ostrva Limenasa, dok onaj koji saobraća iz pravca Kavale može da vas doveze do letovališta Skala Prinou.


Iz Keramotija do Limenasa ovo su cene za jedan pravac:
 

  • Odrasli - 5.00 €
  • Deca (5-10 godina) - 3 €
  • Deca do 5 godina - besplatno
  • Automobil do 4,25m - 20 €
  • Automobil preko 4,25m - 25 €
  • Autobusi, karavani, prikolice - 4.00 €/metar
  • Motocikl (do 250cc)  - 5 €
  • Motocikl (preko 250cc) - 6 €



Cene hrane na Tasosu - na pijacama i u prodavnicama

Ovom prilikom ćemo navesti samo cene osnovnih namirnica, odnosno onih koje mahom pazare turisti, pa se podrazumeva da su u pitanju okvirni iznosi. 


Ovo su neke okvirne cene namirnica koje su turisti postavili u našoj Facebook grupi "Grčka Info".


Oko 1,30 do 1,60 evra je potrebno izdvojiti za hleb, dok mleko košta oko 1,50 evra. Ako kupujete jaja u Grčkoj, za pakovanje od šest jaja platićete 1,40 do 2 evra. Za kilogram paradajza je potrebno izdvojiti oko 1,7 do 2 evra, dok oko 20 centi manje (1.80 evra) košta kilogram crnog luka i krompira.


Što se tiče piva, u zavisnosti od pakovanja i proizvođača, zavisi i cena, tako da u proseku manja limenka piva na Tasosu košta oko 1,50 evra, dok je za onu veću potrebno izdvojiti oko 1,80 evra. Cana gaziranih napitaka, kao što su "Pepsi", "Coca - Cola" ili "Fanta", u ambalaži od 1,5 litra se kreće u rasponu od 1,20 do 1,70 evra.


Voće je na ovom ostrvu nešto skuplje, pa tako kilogram breskvi košta 2.80 do 3 evra, nektarine 3.90 evra, dok je za kilogram kajsija potrebno izdvojiti oko 2.80 evra. Kilogram limuna se može naći po ceni od oko 1,70 evro, a nešto više od 1 evra je koštao kilogram lubenica. 


Zelena salata u Potosu se prodaje po ceni od 1.30 evra, zelene paprike 2.20 evra, patlidžan 2.10 evra, jabuke 1.60 evra za kilogram, kivi 2.40 evra, a trešnje 3.90.


Tikvice koštaju 1.40 evra/kg, kupus 0.85 evra, a pakovanje mušmula 2.10 evra.


Cene još nekih proizvoda su: frappe kafa 3-4 evra, kugla sladoleda 1.5 evra, pizza između 9 i 18 evra, kilogram mesa od 8-12 evra. 


Da ne zaboravimo da pomenemo i to da cena obične flaširane vode na ovom ostrvu nije visoka, tako da je oko 1,60 evra potrebno izdvojiti za celo pakovanje, u kome ima 6 flaša od po litar i po.

 

LIDL na Tasosu je otvoren 2022. i nalazi se u Limenasu, a takođe u Lidl možete svratiti pre dolaska na ostrvo - u Kavali ili mestu Chrisoupoli (15 km udaljenom od Keramotija).

Pijaca na Tasosu se nalazi u mestu Prinos i otvorena je svakog ponedeljka do 13 ili 14h.



Cene u restoranima na ostrvu Tasos

Pre nego što navedemo kako se kreću cene u restoranima na ostrvu, moramo napomenuti ono što većinu turista zanima, a to je cena girosa. 


Cena girosa na Tasosu tokom svake turističke sezone može da varira. 

Ove godine cene girosa se kreću u rasponu od 3,00 do 4,50 evra za pitu giros, dok je za porciju girosa u tanjiru potrebno izdvojiti oko 8-10 evra (koji evro manje ili više). Porcija pečene piletine je 9-10 evra.


Podrazumeva se da svaki restoran na ovom ostrvu formira svoju cenu, ali uopšteno govoreći 12 do 15 evra u proseku je potrebno izdvojiti za restoranski obrok za jednu osobu. Naravno, piće je skuplje nego u prodavnicama, pa je tako za espresso kafu na Tasosu potrebno izdvojiti oko dva evra, dok su cene različitih gaziranih napitaka i piva svakako više.


Cene na plažama Tasosa

Na većini plaža na Tasosu se do nedavno primenjivao isti princip korišćenja ležaljki i suncobrana iz lokalnih kafića, kao i na teritoriji cele Grčke. A to znači da je obično potrebno naručiti jedno ili dva pića, što praktično rečeno znači da ćete platiti oko 5-6 evra dnevno, da biste dobili na korišćenje suncobran i dve ležaljke. 


Međutim od nedavno to pravilo je promenjeno pa se može desiti da vam u određenim barovima na plaži zatraže da komplet platite posebno, kao na primer na Mermernoj plaži gde dve ležaljke i suncobran iznose 12 evra, a piće se naplaćuje posebno.


Ipak nemojte da ova informacija bude nešto što treba posebno da vas brine, jer se ova pravila bukvalno menjaju iz sezone u sezonu, a mogu se takođe menjati i zavisno od perioda godine.


Cene prevoza na Tasosu

U većim letovalištima na ovom ostrvu postoje i usluge taksi prevoza, a u zavisnosti od toga koliku udaljenost treba da pređete, cena vožnje može varirati od 1,5 do 4 evra i to po pređenom kilometru. Imajte na umu da se sa grčkim taksistima možete cenkati, pa svakako pre nego što sednete u vozilo treba da nastojite da dobijete sve neophodne informacije o ceni. 


Naravno, možete da se opredelite i za opciju korišćenja autobusa ukoliko je potrebno, a primera radi karta košta 4 evra po osobi za autobuski prevoz između Potosa i Limenasa. 


U zavisnosti od perioda boravka i mesta, formiraju se i cene za iznajmljivanje vozila ili skutera na Tasosu, a u mnogim rent - a - car agencijama na ostrvu Tasos se daju dodatne pogodnosti klijentima ukoliko vozilo žele da iznajme na duži period.


Prethodne godine, cene su varirale od 30 do 50 evra za jedan dan, ali svakako preporučujemo da se dodatno raspitate o tim detaljima u nekim od rent-a-car poslovnica.

 

Na našem sajtu Vas čeka raznolika i velika ponuda povoljnog smeštaja u Grčkoj, možete je pogledati ovde.
 

Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Smeštaj sa sniženim cenama

Smeštaj Krit

Smeštaj Sitonija

Smeštaj Kasandra

Smeštaj Atos

Smeštaj Lefkada

Smeštaj Tasos

Olimpska i Solunska regija

Smeštaj Vrahos - Loutsa


Pratite nas i na Viber-u i budite u toku sa najboljim ponudama iz Grčke https://bit.ly/36LJ6xO

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
1876 Pavle   20/07/2018
Pozdrav, interesuje me šta je bolje poneti, karticu ili keš na Tasos? Da li imaju po restoranima, marketima uređaja za plaćanje karticom? :)
1954 Nikola   16/08/2018
Bolje kes. Cesto ni ne izdaju fiskalni racun, nego neki rukom ispisan na blokcetu. Npr.taverna Poseidon, Balkan food... Bus je od Potosa do Golden Beach-a 5.2€ u jednom pravcu. Znaci za nas dvoje 20.8€ u oba pravca. I nije tako malo. Do Psili Ammosa je 1.8€ u jed.pr., Paradaisa 3.8€ itd. Busevi kasne po 10-tak min i cekaju se preko puta od mesta gde vas je ostavio. Poslednji krece iz GB u 17:15, na Parad. je u 17:30, Psili Ammosu 18:15....ali kazem malo kasne.
4412 Toni poljak   09/06/2022
Kada ce objave sa letovanja
5484 Sima Strahota   30/10/2023
Limenarija, letos. Veliki giros 4 evra kod Đoleta, do njega poslastičarnica, pet kugli sladoleda za 2 evra, kad sam se vratio u Srbiju, ljudi mi nisu verovali da je tako jeftin sladoled na moru. Jedino što im je pivo skupo u prodavnicama, neki prosečni Mitos je 1,60 evra, flaša od 0,5 litra. Po kafanama nisam zalazio i ne znam pošto je. Inače su im cene povoljne u prodavnicama. Može da se lepo živi ceo dan sa 10 evra po osobi.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu