Antiparos, Kikladi: Netipično malo grčko ostrvo
18/03/2019 Tekst ažuriran 20/08/2023 Iskustva 0

Čarobno malo ostrvo Antiparos se nalazi u južnom Egeju, u samom srcu Kiklada i udaljeno je manje od 2 km od većeg Parosa. Ostrvo nije povezano trajektima sa Atinskom lukom Pirej i nema svoj aerodrom.
 

Do Antiparosa se može doći trajektom sa Parosa, iz luke Pounta, za manje od 10 minuta vožnje. Trajekt ide na svakih sat vremena, cena karte je 2 evra po osobi u jednom pravcu, 2 evra za motor, a za automobil 7.30 evra (deca imaju omogućenu besplatnu vožnju). Karte možete kupiti u luci.
 

Hora je glavni grad i luka Antiparosa i nalazi se na severoistoku ostrva. Glavna atrakcija u centru grada je venecijanska tvrđava (Kastro) okružena sa četiri stare crkve: Agios Christos, Agios Antonios, Agios Ioannis i Agios Nikolaos. Tvrđava je sagrađena 1440. godine i ima specifičan arhitektonski stil. Ovde postoje 24 dvospratne kuće koje čine jedan kompleks, a u centru se nalazi glavna kula. Visoki spoljni zid je izgrađen da bi imao odbrambenu funkciju. 


U moderno doba centralna kula je počela da se koristi kao rezervoar za vodu, a mnoge kuće su postale trgovinske radnje okrenute ka glavnoj ulici. Ovaj prostor je bio izabran i za set filma “Madalena” 1960. godine, a danas opština Antiparos ovde organizuje koncerte, pozorišne predstave i druga kulturna dešavanja. Prostor je zaštićen i svako renoviranje zahteva dozvolu grčkog arheološkog odeljenja. 
 

Sve kuće u gradu Hora su iste: bele fasade sa plavim vratima i prozorima, i dvorištima ukrašenim cvećem, kao što je i određeno propisima da bi se sačuvao izgled jedinstvene arhitekture Kiklada. 


U Hori postoji sasvim dovoljno turističkih sadržaja, poput taverni i kafića, a sve je povezano živopisnim trgovačkim ulicama u kojima možete naći brojne autentične i ručno izrađene stvari koje proizvodi lokalno stanovništvo. Na glavnom trgu postoji nekoliko barova sa popularnom muzikom, tako da ni noćni život nije zapostavljen.


Veoma zanimljivo mesto je Despotiko, malo nenaseljeno ostrvo zapadno od Antiparosa, gde su vršena značajna arheološka iskopavanja. Na ostrvu se nalazi veliki broj ostataka iz doba neolita. U 19. veku su otkrivena dva kikladska groblja, a zatim se u 20. veku, na područjima Zoumbaria i Mandra otkrivaju delovi dorskih hramova, koji datiraju iz perioda oko 500 godina pre nove ere. Najnovije i najznačajnije otkriće bilo je kada je 1997. godine pronađeno svetilište Mandra, u vidu kompleksa od pet paralelnih prostorija, koje se koristilo od 7. veka pre nove ere. 



Jedini stanovnik ostrva Despotiko bio je kozji pastir koji je bio prinuđen da napusti svoj dom, jer je bio smešten na samom vrhu drevnog svetilišta. Despotiko takođe ima i nekoliko lepih plaža, od koji se ističe Livadi, prepoznatljiva po pesku srebrne boje. Ostrvo je moguće obići jednodnevnim izletom brodom.
 

Najpoznatija znamenitost na ostrvu je pećina Antiparos. Nalazi se na jugoistočnom delu ostrva, 8 km od Hore, i predstavlja pravo prirodno čudo. Bogata je brojnim stalaktitima i stalagmitima koji formiraju najrazličitije oblike, a jedan od njih je najstariji stalaktit u Evropi - star čak 45 miliona godina. 
 

Pećina je prvobitno korišćena kao sklonište, a zatim kao mesto bogosluženja boginji Artemidi. Postoji ukupno 411 stepenica koje vode do kraja pećine, a najveća dubina je 85 m. Natpisi na zidovima nam govore da je pećina imala mnoge istaknute posetioce, kao što su Aleksandar Veliki, kralj Otto, markiz de Nointel, Lord Bajron, lirski pesnik Arhiloh od Parosa. Na ulazu u pećinu nalazi se kapela Agios Ioannis Spiliotis, izgrađena u 18. veku.


Pećina je otvorena od aprila do oktobra, od 10 do 16 časova, a ulaz košta  6 evra (deca do 12 godina imaju popust 50%). Do pećine saobraća lokalni autobus iz Hore po ceni od 1.60 eura.


Predivne plaže ostrva Antiparos

Ostrvo Antiparos obiluje prelepim plažama, poznatim po čistoj prozirnoj vodi i mirnom okruženju. Zaista se može videti fascinantan kontrast kada je u pitanju obala – sa jedne strane mirno more i peščane plaže, a sa druge strane vetrovi i vertikalne stene sa pećinama.


Ako želite da na pravi način doživite morske pećine Antiparosa, postoje brodske ture koje ih obilaze i zaustavljaju se tako da ljudi mogu da se kupaju u njima.


Agios Spyridonas je plaža u samom gradu i izuzetno je popularna i kod turista i kod lokalnog stanovništva. Zaštićena je od vetra, peščana je, ima dugačak plićak i na njoj postoji prirodni hlad. Sve ovo je čini idealnim za porodice sa malom decom, zbog čega je još poznata i kao “bebi plaža”. Lokacija nudi divan panoramski pogled na ostrvo Paros. 


Apantima plaža je šljunkovita plaža sa kristalno čistom vodom i stenovitim morskim dnom, koja se nalazi odmah iza raskrsnice koja vodi do pećine Antiparos. Smeštena je u uvali pa je zaštićena od vetrova. Plaža je uređena, sa ležaljkama i suncobranima, i postoje beach bar i restoran. 
Glyfa plaža je peščana plaža na jugu ostrva. Nalazi se na 3,5 km od grada Hore. Ovo je dosta mirna plaža gde možete uživati u netaknutoj prirodi. U blizini postoji par taverni. 


Psaraliki je peščana plaža, koja se zapravo sastoji od dve plaže, poznate kao Psaraliki I i Psaraliki II. Jedna plaža je prirodni produžetak druge i nalaze se na 10-ak minuta hodanja od grada. Psaraliki I je veća i ona je glavni izbor većine turista kada je u pitanju kupanje i plivanje, tako da je Psaraliki II zbog toga više na raspologanju nudistima.


Plaža je dosta fokusirana na zabavu pa tako postoje različite opcije za uživanje u sportskim aktivnostima: pedaline, gumeni čamci, jedrenje, ronjenje, tenis. Obe plaže su opremljene ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje. 


Panagia plaža se nalazi u blizini grada, nakon što se prođe plaža Psaraliki, pa je zbog toga još nazivaju i Psaraliki III. Veliki zaliv, prelepo okruženje sa azurno plavim morem i zlatnim peskom, prirodna hladovina i mirna atmosfera čine ovu plažu jednom od lepših na ostrvu.


Soros plaža je popularna, duga peščana plaža, sa suncobranima i ležaljkama. Ovo je najveća plaža na ostrvu, i nalazi se 8 km južno od glavnog grada. Nije u potpunosti za preporuku za porodice sa decom i neplivače, zato što plićak vrlo brzo nestaje i more naglo postaje duboko.


Do pomenutih plaža koje se ne nalaze u blizini grada (Apantima, Glyfa, Soros) ide lokalni autobuski prevoz, a karta u jednom pravcu košta 1.60 evra. Osim pomenutih, Antiparos nudi još mnogo divnih drugih plaža, posebno onih malih, divljih i skrivenih, gde možete uživati u privatnosti.


Ako još uvek razmatrate mogućnost da posetite Antiparos, možda vam zagolica maštu i činjenica da poznati holivudski glumac Tom Henks i njegova supruga grčkog porekla Rita Wilson imaju baš ovde vilu u koju dolaze godinama unazad i da je glumac veliki ljubitelj ovog prelepog ostrva koje zaista ima mnogo toga da ponudi.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu