Aerodromi i letovi za Kipar
25/11/2020 Tekst ažuriran 11/06/2022 Iskustva 0

Na Kipru postoje dva aktivna međunarodna aerodroma. Oni se nalaze u Larnaki i Pafosu, i kroz njih prođe više od sedam miliona putnika godišnje.

Mnogi od njih su turisti pa zato većina koristi ove aerodrome tokom sezone letovanja koja na Kipru traje od aprila do oktobra.

Iako je tokom letnje sezone najveća gužva na kiparskim aerodromima, postoji takođe i mnogo letova koji povezuju Kipar sa brojnim destinacijama poput velikih evropskih i ruskih gradova, i drugih odredišta u istočnom Mediteranu. Većinu ovih letova obavlja kiparska nacionalna avio-kompanija Cyprus Airways, grčki Aegean, koji ima letove na Kipar od 2004. godine, ili neko od njihovih partnera.
 

Iz Srbije na Kipar lete dve avio kompanije: Air Serbia koja tokom letnjih meseci ima iz Beograda 3 do 5 letova nedeljno i Wizz Air sa dva polaska nedeljno.

Direktan let iz Beograda za Larnaku traje oko 2.5 sata, a obe kompanije lete na aerodrom u Larnaci (ne postoje direktni letovi za Pafos).

Cene avio karata iz Beograda za Larnaku zavise od doba godine, a kreću se od 48 evra po osobi (Wizz Air). 


Međunarodni aerodrom Larnaka

Larnaka je najveći aerodrom na Kipru. Značajno je veći od aerodroma u Pafosu i po broju putnika i po broju dostupnih destinacija. Aerodrom se nalazi manje od 5 km izvan grada Larnake, a blizu je i drugih popularnih turističkih destinacija poput Aja Nape i Limasola. Takođe je aerodrom koji je najbliži glavnom gradu Kipra, Nikoziji.



Aerodrom Larnaka izgrađen je 1975. godine kao civilni aerodrom, nakon turske invazije na Kipar. Renoviran je 2009. godine i od tada ima novu, modernu zgradu za terminale. 

Ukoliko do ili sa aerodroma ne putujete autobusom Vaše turstičke agencije i ne iznajmljujete rent a car vozilo, taksi je najbolji izbor za prevoz. 

Autobus od aerodroma Larnaka do Aja Nape i Protarasa

Postoji shuttle autobus za aerodrom koji vozi u različito doba dana. Ide direktno sa aerodroma Larnaka do Agie Nape, vožnja traje 50 minuta, a zatim nastavlja do Protarasa i Paralimnija gde završava.

Ovaj autobus je krenuo nedavno i još uvek povećava vozni red. Ranije je jedini javni autobus koji je mogao da stigne od aerodroma Larnaka do Agie Nape podrazumevao zaustavljanje u centru Larnake.

Prvi autobus od/do aerodroma Larnaka do Agia Nape polazi u 04:30, a svaki kreće otprilike svakih sat vremena do poslednjeg. Poslednji polazak je u 00:05. 
U suprotnom smeru, od Agija Nape do aerodroma Larnaka, autobus vozi gotovo tokom celog dana od 01:00 do 23:00.

Autobusi saobraćaju svakog dana uprkos praznicima. Pogledajte najnovije redove vožnje na njihovoj web lokaciji.

Karte u aerodromskom autobusu koštaju 8 evra i mogu se kupiti putem Interneta ili na šalteru karata, koji se nalazi na levoj strani kada izađete u Arrivals.

Postoje javni autobusi na relaciji Larnaka - aerodrom koji koštaju 1.5 evro u jednom pravcu, ali je problem nedostatak fleksibilnosti koja je potrebna kada se putuje do ili od hotela.

Međunarodni aerodrom Pafos

Pafos je drugi mađunarodni aerodrom na Kipru i nalazi se na zapadnoj obali. Značajno je manji od aerodroma u Larnaki. Zbog malog broja redovnih linija postoji velika razlika između ostvarenog saobraćaja tokom sezone odmora i van nje.

Međunarodni aerodrom Pafos uglavnom uslužuje turiste koji lete na Kipar kako bi letovali u Limasolu, Pafosu, Lači i gradovima u njihovoj blizini.

Kao i u slučaju Larnake, opcije za prevoz do i sa aerodroma u Pafosu su ograničene. Iako postoji javni prevoz, svakako je najbolje da uzmete rent a car ili taksi. 

Hermes airports

Oba aerodroma na Kipru su pod upravom i kontrolom Hermes Airports, francuskog međunarodnog konzorcijuma. Hermes Airports ima sporazum sa Republikom Kipar potpisan na 25 godina. Kompanija je značajno investirala u oba aerodroma na Kipru otkad su preuzeli upravu u maju 2005. godine. 

Zbog tih investicija, mnoge druge avio-kompanije su započele saradnju i povećale broj letova na kiparske aerodrome. Bankrot kompanije Cyprus Airways početkom 2015. godine dodatno je pospešio interese drugih avio-kompanija.

Drugi aerodromi na Kipru

Pored već pomenutih aktivnih civilnih aerodroma, postoji i aerodrom u Nikoziji. Nalazi se u zelenoj zoni između Republike Kipar i Severnog Kipra (okupirane oblasti, kako je grčki Kiprani nazivaju) i više nije aktivan

Ovaj aerodrom je prestao sa radom nakon turske invazije 1974. godine. Nakon okončanja sukoba, stari aerodrom u Larnaci je brzo renoviran kako bi poslužio kao zamena za međunarodne civilne letove.

Vojni aerodromi na Kipru

Trenutno postoje dva aktivna vojna aerodroma u Republici Kipar. Oba vojna aerodroma se nalaze u britanskim suverenim baznim oblastima, koje su pod britanskom kontrolom i nakon što je Kipar stekao nezavisnost 1960. godine. U pitanju su vazdušna baza Kingsfield i RAF Akrotiri. 

Prvi trenutno služi kao baza za helikoptere, dok drugi i dalje aktivno koristi Britansko Kraljevsko Ratno Vazduhoplovstvo. Korišćen je za većinu aktivnosti Velike Britanije i njenih saveznika na Bliskom istoku poslednjih decenija.


Pogledajte našu preporuku za smeštaj na Kipru.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

Facebook grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info smeštaj"

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu